Till innehåll på sidan

Om oss

Kronobergs konstskola är en konstutbildning både för dig som vill förbereda dig för högre studier och för dig som brinner för det konstnärliga skapandet!

Vi har en spännande, aktuell och erfaren lärarkår och ett eget arkitektritat hus för våra specifika behov.

Konstskola | St Sigfrid Folkhögskola

St. Sigfrids Folkhögskola

Kronobergs konstskola

Utbildningen

Vi driver en grundläggande konstutbildning med fördjupande andra år som förbereder dig till vidare studier på konsthögskola i Sverige eller utomlands. Utbildningen förbereder dig även för andra konstnärliga utbildningar på Konstfack, HDK eller arkitekthögskolan, men kan också läsas med ett personligt mål som aktiv konstnär efter utbildningen.
Undervisningen är kostnadsfri, dvs vi tar inte ut några terminsavgifter.

Lärare

Våra lärare har alla sina olika specialiteter, men har också en stor bredd och mycket erfarenhet för att kunna guida alla elever med olika behov och intressen. Magni Moss är huvudlärare med måleri som specialitet. Mona-Lisa Eriksson är den andra huvudläraren med skulptur, installation och keramik som specialområde. Hampus Forss är vår teckningslärare och leder krokin. André Talborn och Mercedes Sturm-Lie är två gästlärare som kommer två veckor var per termin och som då håller en workshop, André i måleri och Mercedes i performance eller ny teknik. Förutom dessa fasta lärare har vi gästföreläsande konstnärer från både Sverige och utomlands kontinuerligt löpande under året, men också gästande konstnärer som håller längre workshops i video, foto eller annat medium.

Hus, verkstäder och plats

Vi befinner oss i ett nybyggt 600 kvm stort hus från 2015, ritat och byggt efter våra speciella behov med ateljéer, ett stort projektrum/utställningshall, keramikverkstad, skulpturverkstad, snickeri, datorsal, bibliotek och samlingsrum med soffor, pentry och föreläsningsutrustning. Vi har nu även ett fotolabb för analogt svartvitt fotografi och två extra projektrum i andra byggnader.

Folkhögskolan, som ligger vackert beläget vid Helgasjön och naturreservat, har ett internat där man kan bo och sitt eget kök och matsal där vi alla äter och fikar. Det finns också många andra faciliteter att tillgå så som gym, idrottshall, bastu, kapell och tv-rum med biljard och pingisbord.
Som studerande har du fri tillgång till skolans ateljéer, datasal och vissa verkstäder utöver din schemalagda tid.

Resor

Varje år gör skolan en större studieresa till Berlin, Bryssel eller annan stad där vi tar del av vad som händer på konstscenen i Europa just nu, men också studerar konsten på museer som vi annars bara kan se i böcker. Under året gör vi många mindre resor till Malmö, Stockholm eller till utställningar i närområdet så som Wanås eller Lousiana. Vi besöker också några av våra konsthögskolor på deras öppet hus eller slututställningar.

Läs mer om vår utbildning på vår hemsida!

Kontakt

Kontaktperson Magni Moss (huvudlärare)
Mail: konst@sigfrid.se
Tel: 0470-72 40 80
Webb: Konstskola | St Sigfrid Folkhögskola