Till innehåll på sidan

Art Research Residency Kronoberg

Foto: Anna Nordström 2023

Nu tar vi nästa steg för att utveckla residens och residenssamverkan i Kronobergs län genom utvecklingsprojektet ARRK – Art Research Residency Kronoberg 2023-2025.

Målet är att Kronoberg blir en nationellt och internationellt relevant part för utbyten och långsiktiga residenssamarbeten för curatorer och konstnärer, samt att invånare och besökare får ta del av samtidskonst på hemmaplan i samarbete med regionala och lokala aktörer.

Under 2023 arbetade vi med kunskapsuppbyggnad, nätverk och utvecklandet av det nya residensprogrammets ramverk och organisation. Residenset ämnar arbeta med långa tidshorister för att bygga lokalt angelägna relationer och nå en ny publik som engageras under residensvistelsen. Mer om residensprogrammet kan du läsa här: HULT residensprogram

Bild och Form Kronoberg utvecklar programmet tillsammans med samarbetsparterna Växjö konsthall, Centrum för Intermedial and Multimodal Studies (IMS) och Institutionen för design vid Linnéuniversitetet, Svensk curatorförening, konstnärligt processtöd och i dialog med Ideell Kulturallians och regionalt residensnätverk. Projektet stödjs av Kulturrådet och Region Kronoberg.

Nätverksmöten för regionalt residensnätverk

I regionala nätverksmöten bjuder vi in organisationer i länet som driver eller har intresse för residens till erfarenhetsutbyte och inspiration. Nätverket är tvärdisciplinärt och följande organisationer ingår: Kulturparken Småland, Italienska Palatset, Det fria ordets hus, Elin Wägners Lilla Björka, Kronobergs konstskola, Hofs livs, Det kulturella universitetet Linnéuniversitetet, Media Artes, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Filmregion Sydost, Litteratur i Kronoberg.

Projektet samverkar också med systerprojekt i en icke-urban kontext så som BY2030 och Smålandstriennalen i kunskapsuppbyggnad och publika programpunkter.

Erfarenhetsutbyte och interregional och nationell samverkan sker genom SWAN-Swedish Artist Residency Network och Regionsamverkan Sydsverige.

För mer information: Helen Hägglund, regional utvecklingssamordnare Bild och Form, Region Kronoberg, 0470-583109, helen.hagglund@kronoberg.se