Soptippar, stenbrott och antinationalism

Småland, Sverige

Småland är hett just nu – i dubbel bemärkelse.

Den långa sommartorkan har slagit hårt mot Småland och klimatförändringar och miljöförstörelse är något som adresseras i flera av Smålandstriennalens utställningar och projekt, till exempel i Timo Menkes ”Naturkulturreseravatet Marhult”.

Smålandstriennalen, som nu varit igång i en månad, bjuder också på en biologisk mångfaldsvandring i stenbrottet i Vånevik och ett antinationalistiskt tal till nationen.

Naturkulturreservatet i Marhult lämnar ingen obemärkt. Foto: Timo Menke

I projektet Naturkulturreservatet Marhult bjuds konstnärer, forskare och andra medverkande in för att förhålla sig till den olagliga avfallsdeponin vid Marhult, Uppvidinge kommun. Deponin är en av de 26 000 riskklassade förorenade områdena i Sverige som enligt Naturvårdsverket medför stor risk för människa och miljö. Naturkulturreservatet Marhult är initierat av konstnären Timo Menke som bjuder in konstnärer och andra aktörer för att utveckla reservatet som självorganiserad plattform.

Den 27 juli kl. 15-18 pågår Naturkulturworkshopen Waste-in-progress där medverkande konstnärer Timo Menke, Lerin/Hystad m fl presenterar och berättar om sina pågående konstnärliga och tvärvetenskapliga processer. Även en kortare Naturkulturvandring som belyser lokala naturarv och kulturarv liksom hotade och nya arter i Marhult med omnejd är planerad. Ingen föranmälan behövs.

Hitta till Marhult:

Mötesplats vid lekparken kort efter infarten till Marhult. Om du kommer med bil, parkera längs med stora trästaketet mittemot lekparken. Om du kommer med länsbuss 332 från Lenhovda eller Åseda, kliv av på hållplatsen Marhult som ligger vid lekparken.

Under perioden 16 juli till 3 augusti pågår intensiva undersökningar och konstnärliga processer i Marhult med flera medverkande på plats. Kontakta Timo Menke på 0736506750 eller timomenke@icloud.com för föranmälda besök och möten under dessa dagar.

 

————————————————————————————————————————

 

Den 7 juli öppnar Virserum Konsthalls utställning Fingrarna Mot Himlen och Munnen i Jorden där de smålandsbaserade konstnärerna Kerstin Björk, Moa Franzén, Åsa Jungnelius och Linda Persson undersöker kropp, landskap och plats. Konstnärer som alla bearbetar olika lager kring feminism, den kvinnliga kroppen och den kvinnliga vetskapen. Under våren har deras utforskande skett parallellt och i samklang med varandra och marken där de står på. Gruppen är en omaka samling estetiskt, men tillsammans skapar de utrymme för skilda uttryck, platser och metoder.

 

Konstgruppen Fuls Tal till Nationen kommer till Diö Konsthall och Älmhult. Foto: Märta Thisner

På Diö Konsthall öppnas sommarens andra utställning den 1 juli: ANTINATIONALISTISK av konstnärsgruppen Ful och Björn Karlsson. Invigningen följs av bioföreställningen och körverket Tal till nationen, som Ful gjort tillsammans med flerfaldigt prisbelönta musikern Sara Parkman. Bioföreställningen är en unik kombo av filmvisning, scenkonst irl, singalong och tårtbjudning som leds av en av Ful utsänd värdinnor. Tillsammans skapas en gemensam hyllning till yttrandefriheten och en kärleksförklaring till det fria ordet i ett unikt samarbete mellan Diö Konsthall och Folkets hus i Älmhult.

Tor Lindstrands Proposal for a new city hall visas på The Mirror Institutions konstfestival på Öland

Performance och artist talk under spännande konstfestival på Öland

The Mirror Institution utforskar var jorden och det vi gemensamt skapar slutar och börjar och bjuder in till en konstfestival i Jämjö på Öland med Virtual Reality konst, land art, film och konst som gjorts av artificiell intelligens eller med handen och ögat.  Tor Lindstrand arbetar i gränslandet mellan konst och arkitektur. Den 13 juli öppnar hans utställning Proposal for a new city hall där AI-genererade bilder av historiska platser, byggnader och situationer målar upp nya alternativa och historiska framtider. Den 15 juli får vi lyssna på Ingela Ihrman under ett artist talk och så får vi uppleva när Kalle Brolin bjuder på ett film performance samt ett performance av Meghan Judhe som heter Inside flashing eyes. Sveriges mest kända konstnärsduo inom Viritual Reality – Lundahl & Seitl, visar konstverket Öland – The Memor som är en del i verk serien Eternal Return där VR-teknologier står i friktion med fysiska objekt och människans förmåga och begränsningar att organisera sin perception till en värld.

Konstkiosk bjuder in för diskussion: Vatten över huvudet – När landskapet förändras

Hur tycker du att ett attraktivt Kalmar ska vara när havet stiger? Med forskningsprojektet COALA undersöker Konstkiosken möjligheterna med flexibel markanvändning i områden som i ett längre perspektiv kommer att hamna under vattnet eller översvämmas vid stormar. Kom till Konstkiosken 1-2 juli och skriv eller rita dina idéer på deras karta över Kalmar. Under denna helgen finns forskarna Lisa och Gunnel på plats i Konstkiosken. Kom och ge dina idéer på ett attraktivt Kalmar vid vattnet när havet stiger.

Graffitiworkshop på Emmabodakalaset

Den 28-29 juli kommer det kultstämplade Rasslebygdområdet i Emmaboda att blomstra i helt nya färger och toner. Omringade av sommarskog och skimrande neonskyltar kommer vi att förverkliga en dröm av musik och konst som blickar tillbaka mot en tid av värme och gemenskap. Emmabodakalaset presenterar stolt ett samarbete med graffitikonstnärerna Jeks, Sletz och Skize som kommer att hålla en graffittiworkshop på festivalområdet som är främst riktad till ungdomar mellan 12-17 år.

 

Upplev det fantastiska stenbrottet i Vånevik med en vandring tillsammans med Hård Klang och föreningen Våneviks gammelskog. Foto: Liam Sprod

Biologisk mångfald vandring i Vånevik

Linda Persson med Dr Liam Sprod tänjer konstnärligt och filosofiskt på begrepp kring sten, mellan stenbrott och platsens biologiska mångfald, vid Hård Klang i Vånevik. Den 28 juli är du välkommen till en öppen vandring som är en del av projektet Ett frö är en sten tills det sås – ett samarrangemang mellan Hård Klang och föreningen Våneviks gammelskog. Här möter vi Marit Stigsdotter och Agneta Andersson som tar oss med på vandringen och som kommer att fokusera på biologisk mångfald och den unika naturen runt Vånevik med historiska inslag.

Kulturvagnen

Kulturvagnen rullar runt i Småland och visar utställningen Efterkonstruktioner där temat är gestaltad livsmiljö. Utställningen har kommit till genom ett samarbete mellan Kulturvagnen och Kalmar konstmuseum. I sommar kan man få ta del av utställningen i Kulturvagnen som besöker Älghult den 1 juli och kommer till Fagerhults marknad den 15 juli.

————————————————————————————————————————-

Smålandstriennalen 2023 är den första upplagan av ett återkommande samarbete mellan konstinstitutioner, konstaktörer och mindre föreningar. Konstfrämjandet Småland startades 2022 på initiativ av Vandalorum, Smålands Konstarkiv, Kalmar konstmuseum, Virserums Konsthall, Växjö konsthall, Österängens Konsthall och The Glass Factory i samarbete med Linnéuniversitetet. Huvudman för Smålandstriennalen är Konstfrämjandet Småland. Triennalen genomförs med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Kronoberg

 

För mer informationen om utställningarna, medverkande och program, besök Smålandstriennalens hemsida!

Spana även in Smålandstriennalens konto på Instagram där de lägger upp nyheter!

Kontaktpersoner

För mer information om Smålandstriennalen och Konstfrämjandet Småland:

Johanna Billing, projektledare, johanna.billing@konstframjandet.se

Sara Hemmingsson, projektledare, sara.hemmingsson@kalmarkonstmuseum.se

Madeleine Petersson, kommunikatör, madeleine.petersson@kalmarkonstmuseum.se, 0709–59 32 42

 

Hitta till detta event