Art Mesh – Utställning på Kulturcentrum Ronneby konsthall

Ronneby kommun Kulturcentrum, Kallingevägen, Ronneby, Sverige


Annika Ekdahls projekt Greetings from Prypjat under produktion på Hitex.

Utställningen visar resultaten av konstnärliga experimentella samarbeten mellan konstnärer och industrier i Blekinge. Processer, skisser och tekniker visas också i utställningen. Konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Både konsten och tekniken kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter. Vad kan hända i samarbetet mellan konst och teknik? Kan konsten utmana tekniken och kan tekniken utmanas av konst? Är det tekniken eller fantasin som sätter gränserna?

Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet.

Plats: Kulturcentrum Ronneby konsthall

Datum: 5-26 februari 2022

 

Välkommen att träffa konstnärerna lördag 5 februari kl.11:00 – 15:00

 

Pia König (Robottuft)

Annika Ekdahl (Robottuft)

Haidar Mahdi (3D-print)

Jumana Hamdani (3D-print)

Kim Demåne (Vattenskärning)

Sofia de la Fuente (Prototyputveckling Blekinge Uppfinnareverkstad och mekanik med konstnär Jan Cardell)

 

Varvara Guljajeva & Mar Canet, Estland/Hong Kong

Dalia Mikonytė & Adomas Žudys, Litauen

Taavi Suisalu, Estland

Visar mindre 3D-produktioner som genomförts under en digital kurs på Sculptur AB.

Kursen genomfördes särskilt för några av AIR Blekinges tidigare residenskonstnärer.

Ett av verk utförs genom AI.

 

 

Save the date!

Seminarium/Introduktionskurs
Måndag 7 februari: kl.09:00-15:00

 

Presentation av företagen som medverkar genom en introduktionskurs i de olika teknikerna. Det kommer att finnas tid för samtal om konstnärlig produktion och framtida samarbetsplattformar.
Seminariet hålls i hörsalen på Kulturcentrum Ronneby konsthall med möjlighet att besöka utställningen i konsthallen.

Seminariet är gratis men kräver föranmälan.
Mera information kommer i mitten av januari.

 

Konst och experimentell produktion

Konst i Blekinge ville ge konstnärer tid och möjlighet att pröva sig fram genom produktionsstipendier på företag i Blekinge. Arbetsprocessen sattes i fokus och ett ömsesidigt prövande behövdes. Kunde konstnärer och ingenjörer prata samma språk, eller förklara sin respektive arbetsgång eller metod? Resultaten som visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall är unika verk. En produktion riktar sig särskilt till arbete med barn och unga. Konstnärerna kan nu ”sina” tekniker och vi ser fram emot nya storskaliga samarbeten. Vi hoppas att företagen låtit sig inspireras till nya konstnärliga samarbeten.

 

Art Mesh har föregåtts av en kartläggning av resurser, expertis och produktionsmöjligheter för konstnärer i Blekinge, seminarium för konstnärer som inriktade sig på konstnärers yrke och arbetsvillkor, workshops, konstnärliga residens, AIR Blekinge, samverkan med Kulturcentrum Ronneby konsthall och verkstäderna där, bl.a. inom projektet Katalysatorn.

Genom ett långsiktigt arbete med frågorna och planering av årliga aktiviteter kan konstens ekosystem i Blekinge pulsera och ge ringar på vattnet till Östersjöländerna som är vårt fokusområde på Region Blekinge.

 

Företagen och en uppfinnareverkstad

Hitex Robot Tuft AB vid Mörrumsån i Svängsta var allra först med att göra specialbeställda mattor med tekniken tuft, där tuftrobotar sköter om det man tidigare gjorde för hand.

Sculptur Sweden AB i Karlshamn är ett nystartat företag som specialiserat på 3D-printing med robot i kombination med cirkulära modeller där återbrukat material används.

Water Jet Lego AB ligger i Ronneby och är specialister inom vattenskärning. Det är en precisionssäker och miljövänlig teknik där de arbetar med skärning i storleken tusendels millimeter till monumental skala.

Blekinge Uppfinnarverkstad finns i Halda Utvecklingscentrum och har en väl utvecklad maskinpark för t.ex. svetsning, metallbearbetning, mekatronik och trä. Det är en ideell förening där man också kan få expertstöd för t.ex. prototyputveckling.

 

För mera information om projektet, maila konstutvecklare Torun Ekstrand Konst i Blekinge torun.ekstrand@regionblekinge efter 11 januari.

 

 

 

Hitta till detta event