Bästa Biennalen – konstfestival för barn och unga!

I höst är det dags för Bästa Biennalen, en konstfestival där barn och unga kan uppleva och skapa konst tillsammans med andra. I år är festivalen större än någonsin och i Kronobergs län deltar sex arrangörer.

Under veckorna runt höstlovet, från den 23 oktober fram till den 7 november, går konstfestivalen av stapeln. 75 olika arrangörer i sex olika regioner i södra Sverige erbjuder utställningar, verkstäder och andra evenemang för barn och unga.

I Kronoberg deltar sex arrangörer med lika många inbjudna konstnärer. De bjuder på en kavalkad av upplevelser med allt från workshops med ljus och glas i fokus, experiment med videodokumentation, performance och digitala bilder, skapande i betong och med återvunnet material till en djupdykning i det textila arvet och svävande mobiler och rymdljud.

Bästa Biennalen har funnits i Skåne sedan 2013. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.

– Det är glädjande att vi kan erbjuda fler barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans. Barn och ungas rätt till kultur stärks genom att vi breddar det regionala kulturutbudet med denna konstfestival, tillsammans med regionerna i Sydsverige och arrangörer i Kronoberg, säger Claudia Crowley Sörensson (M), ordförande i Region Kronobergs kulturnämnd.

I Kronoberg samordnas det regionala arbetet med Bästa Biennalen av Bild och Form Kronoberg, en resurs för bild- och formområdet inom Region Kronoberg. Syftet är att stärka den regionala infrastrukturen för barn och ungas möten med konst.

Arrangörer i Kronoberg

Ljungbergmuseet Recycle på Ljungbergmuseet! 6 nov 12-15:30, 7 nov 12-15:30

Kulturparken Småland – En annan värld 2 -6 nov 13-15

Växjö konsthall – Växjö glitchar! 26 okt 15-18

Italienska Palatset – Det textila arvet 23 okt – 7 nov

Älmhults kommun – Svävande mobiler och ljud i rymden workshop 27 okt  08.30 och 11.15, utställning 28 okt – 5 nov

Ljungby konstförening – Workshop för unga skulptörer i Lagan och Ljungby 24 okt 14.00 – 17.00, 27 okt 17.00 – 20.00, utställning familjevisning 3 nov 17.30

För frågor och mer information gällande arrangemangen, se respektive arrangörs evenemangssida.

Fakta

Bästa Biennalen, som har funnits i Skåne sedan 2013, arbetar för att främja barns och ungas möte med samtida konst, bland annat genom att samordna en återkommande konstbiennal vartannat år. Konstbiennalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konstinstitutioner, aktörer från det fria kulturlivet och kommuner tillsammans med konstnärer. Under konstbiennalen får barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans med sina vuxna, kompisar eller på egen hand genom att deltaga i arrangemang ledda av konstnärer.

Bästa Biennalen arbetar året runt med utvecklingsarbete, fortbildning, nätverkande och samverkan på nationell och internationell nivå. Bästa Biennalen finansieras av Region Skåne, Kulturrådet och Ystads kommun med huvudkontor på Ystads konstmuseum. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.

www.bastabiennalen.se

Kontakt

Helen Hägglund
Regional utvecklingssamordnare bild och form
470-58 31 09 | 076-720 76 52
helen.hagglund@kronoberg.se