Till innehåll på sidan

2022 års mottagare av Kamke Joans minnesfonds stipendium

Konstnärerna Moa Israelsson och Roger Svensson är 2022 års mottagare av Kamke Joanns minnesfonds stipendium till konstnärer i Kronoberg. Utdelningen av Kamke Joanns minnesfonds stipendium sker på Smålands museum, lördag 1 oktober kl 13.00.

Roger Svensson Härlig är jorden, 2018 (beskuren)
Moa Israelsson, Go, gone, 2019

Moa Israelssons konstnärskap präglas av materialitet, ursprung och omvandling. Praktiken är tidskrävande i sig, traditionellt kvinnligt hantverk står i kontrast till det man egentligen ser. Konstverken stör vår bekvämlighet och vår samtids längtan efter en enkla svar och lämnar gnagande frågor åt betraktaren. Hon skapar föremål som verkar autentiska, som om de vore märkliga kvarlämningar av en civilisation, men blivit övergivna och omhändertagna av naturen. Det finns spår av mänsklig närvaro men allt är artificiellt. Gränsen mellan verklighet och fiktion är medvetet diffus. Vad är på riktigt och vad är uppdiktat?

Moa Israelsson är född 1982 i Ljungby, och är idag verksam i Åkers Styckebruk i Sörmland. 2010 tog hon examen från Kungl. konsthögskolan i Stockholm och har sedan dess deltagit i flera solo- och grupputställningar i Sverige och internationellt.

Det finns en sann glädje i Roger svenssons måleri som är svår att motstå. Fantasilandskapen med sina starka färger där människorna, sorglöst inbegripna i sina sysslor men ändå lite vilsna, längtar efter något som de inte riktigt vet vad det är. Vardagsföremålen, lite smetigt uppbyggda i det ensliga bildrummet, kan sväva i väg i sina underliga proportioner. Uttrycket har en uppenbar collagekänsla med all sin spontanitet och rättframhet. Bilderna har en alldeles egen charmerande orimlighet. Ibland anas ett dämpat vemod eller en gåtfullhet i materialet. Som betraktare uppehåller man sig i diffusa gränstrakter mellan saga och dröm, men i slutändan faller allt på plats i ett här och nu. Helheten blir större än summan av delarna. Konstnären har en förmåga att koka ner det essentiella i att vara människa.

Roger Svensson är född 1964 i Ryd och idag verksam i Urshult och utbildade sig på Konstfack vid mitten av 80-talet och deltagit i flera grupp och soloutställningar nationellt.

Gunvor Kamke & Sven Joanns minnesfond grundades 1990 och dess ändamål är att dela ut stipendium till välförtjänta konstnärer eller författare med anknytning till Kronobergs län.

Tidigare års stipendiater:

2020 Birgitta Heiling & Remus Wilson

2018 Annika Jarring

2016 Set Söderholm

2014 Jarl Ingvarsson

2010 Åsa Johannesson

2008 Håkan Nyberg

2006 Linnea Jörpeland

2002 Magnus Bärtås

2000 Leif Olausson

1997 Susanna Arwin

1995 Tomas Franzen

1993 Martin Bornholm

 

Om utdelningen:

När: Lördag 1 oktober kl 13.00

Var: Smålands museum, Södra järnvägsgatan 2

Fri entré hela dagen på Smålands museum.