Till innehåll på sidan

Manusförfattaren Iryna från Ukraina har anlänt till Kronoberg

Iryna Serebriakova. Foto: Andreas Klippinge

Den första veckan i augusti anlände Iryna Serebriakova till Växjö och Kronoberg. Iryna är ukrainsk manusförfattare och dramatiker från Kiev.

Under sex månader är Iryna residens-kulturarbetare i Emergency Residency Kronoberg, ett initiativ som har tagits av Bild och Form Kronoberg och Italienska Palatset i Växjö med anledning av Ukrainas akuta läge och hotade situation för konstnärlig frihet.

Irynas teaterpjäser och manus är fokuserade på (miss)kommunikation och personliga kopplingar i den digitala eran, teknologiernas påverkan på mänskligheten och konstens plats i samhället. Hennes miniserie ”Qui suis-je ?” skriven tillsammans med Jean-Philippe Andersen vann stipendiet från Centre national du cinéma i Frankrike.

Hon kommer under residenstiden att arbeta med att utveckla manus för teater och film samt hålla gästföreläsningar och workshops.

Ett nätverk av kulturorganisationer i Kronoberg stödjer residensvistelsen med fortbildning, kontakter och möjliga uppdrag.

För mer information och kontakt

Jan Carleklev, residenssamordnare, Italienska Palatset
Tel: 070 26 29 622
Mail: jan@carleklev.se

Andreas Klippinge, residenssamordnare, Italienska Palatset
Tel: 0702 751 518
Mail: andreas@klippinge.com

Helen Hägglund, projektledare, Bild och Form Kronoberg
Tel: 0470-583109
Mail: helen.hagglund@kronoberg.se

Fakta

Emergency Residency Kronoberg stödjs av Region Kronobergs kulturnämnd. Residenset ingår i ett interregionalt och nationellt sammanhang kring krisresidens för konstnärer från det krigsdrabbade Ukraina. Det nationella residensnätverket SWAN- Swedish Artist Residency Network, är den nationella plattformen och nationell samordning sker med stöd av Kulturrådet. Residenset ingår även i Regionsamverkan Sydsveriges arbete med att utveckla strukturerna för konstnärsresidens.

Länkar

Italienska Palatset

Region Kronoberg – Region Kronoberg stöttar ukrainsk kulturarbetare